Tegenwoordig kampen veel mensen met stressklachten. De ervaren werkdruk is heel hoog en privé moet er ook nog van alles: je hebt veel verschillende rollen (kind/ouder/partner/vriendin/…) die je allemaal perfect wil spelen. Daarbij wil het wel eens gebeuren dat je te weinig tijd voor jezelf neemt en jezelf voorbij loopt. Je zit niet meer lekker in je vel. Helemaal niet meer lekker zelfs, besef je je ineens. Je batterij is aan het leegraken waardoor je steeds minder energie hebt. Op zulke momenten biedt wandelen al een (stukje van de) oplossing.
Hoeveel wandel jij per dag? Of leid jij vooral een zittend bestaan?
Dus stel jezelf de vraag: hoeveel wandel je? Hoeveel rust gun jij jezelf? Van vrijwel iedereen die ik deze vraag stel, krijg ik het antwoord dat ze eigenlijk vaker zouden moeten wandelen. Dat het zo fijn is om buiten in de natuur te zijn. Dat antwoorden gemakkelijker komen. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk steeds weer dat fysieke beweging, en dan met name wandelen, je brein ook in beweging zet: je bent beter in staat om te reflecteren en te relativeren. Ook wel ‘mindwandering’ genoemd. Tijdens het lopen maakt je lichaam endorfines aan waardoor je beter bestand bent tegen negatieve gedachtes. Je bent je bewuster van je omgeving, bent veel meer ‘aanwezig’ en daardoor scherper. Je begrijpt de wereld om je heen beter.
Wandelen als medicijn
Onlangs heeft de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara een boek geschreven over wandelen: “Te voet. Hoe twee benen de mens verder brengen.” Hij ziet wandelen als een medicijn zonder bijwerkingen en hij zou dan ook het liefst zien dat artsen wandelingen voorschrijven bij onder andere geestelijke problemen, zoals inmiddels op de Shetlandeilanden gebeurt. Niet alleen de fysieke beweging zelf is hierbij van belang, ook de sociale component is een belangrijke factor. Je stemt op elkaar af en kunt al wandelend gesprekken voeren die zorgen voor meer reflectie en probleemoplossend vermogen. (interview in NRC – zaterdag 1 februari 2020)
Realiseer je je dat je niet meer zo lekker in je vel zit en dat wandelen in combinatie met coaching ook voor jou een goede methode zou kunnen zijn om je weer op te laden? Bel of mail me gerust voor een afspraak. Ik wandel graag met je mee! Of meld je aan voor een Rust-in-je-hoofd sessie die ik regelmatig organiseer. Kijk daarvoor onder de tab Activiteiten.
Ik help je graag bij je zoektocht, neem gerust contact met me op.