Wandelen in de natuur geeft ruimte voor reflectie: ‘Hoe gaat het met je?’ Een vraag die we vaak achteloos stellen zonder er een echt antwoord op te verwachten. ‘Goed, en met jou?’ Veel verder dan deze interactie komen we vaak niet. Helaas. Maar sta er je er wel eens bij stil hoe het ècht met je gaat? Of met de ander? De periode waarin we ons nu bevinden nodigt uit tot reflectie, tot naar binnen keren. Wat doet social distancing met me? Doe ik de dingen die ik leuk vind? Krijg ik er energie van of kosten ze me vooral energie? Hoe wil ik na deze corona-periode mijn leven inrichten? Veel mensen lopen nu rond met deze vragen. En het antwoord zit meestal in jezelf. Tijd dus voor reflectie.  Een wandeling in de natuur is daar een perfecte  manier voor.

Wandelen in de natuur | Rondoo wandelcoaching

Wandelen in de natuur helpt antwoorden te vinden

Dat de antwoorden in jezelf zitten, betekent nog niet dat je die zomaar even kunt opdiepen. Vaak komt er veel gepieker bij kijken en dat levert stressklachten op. Op zulke momenten biedt wandelen al een (stukje van de) oplossing. Misschien dat je juist in deze corona-periode daar de ruimte voor kan vinden. Uit onderzoek blijkt namelijk steeds weer dat fysieke beweging, en dan met name buiten wandelen in de natuur, je brein ook in beweging zet: je bent beter in staat om te reflecteren en te relativeren. Ook wel ‘mindwandering’ genoemd. Tijdens het lopen maakt je lichaam endorfines aan waardoor je beter bestand bent tegen negatieve gedachtes. Je bent je bewuster van je omgeving, bent veel meer ‘aanwezig’ en daardoor scherper. Je begrijpt de wereld om je heen beter. Wandelen hoeft dan ook niet in een stevig tempo met een bepaald doel; doelloos wandelen is soms nog wel beter. We hebben al genoeg momenten waarop we doelgericht bezig zijn.

Zou jij ook wel vaker naar buiten willen?

Veel mensen hebben vooral een zittend bestaan en zijn vrijwel elke dag alleen maar binnen. In een onderzoek van Wageningen University (2016) blijkt dat twee derde van alle Nederlanders boven de 18 jaar meer buiten wil zijn. Het weer en te weinig tijd worden als belangrijkste redenen genoemd om niet vaker naar buiten te gaan. In de winter zijn de meeste mensen zelfs 90% van hun tijd binnen! Vrijwel iedereen die ik in mijn coachpraktijk spreek, geeft aan dat ze eigenlijk vaker zouden willen wandelen. Dat het zo fijn is om buiten in de natuur te zijn. Dat antwoorden gemakkelijker komen. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Het is gemakkelijker om het piekeren los te laten en tot een oplossing te komen.

Hoe gaat het met je?

Stel jezelf nu eens de vraag: hoe gaat het met me? Hoeveel rust gun ik mezelf? Wandel ik genoeg? We hebben in en rondom Brandevoort zulke mooie natuur, denk maar aan de Strabrechtse Heide , de Stiphoutse bossen of de Molenheide (Mierlo). Dus wat houdt je tegen?

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!