Wandelcoaching rondom Brandevoort
Tijdens wandelcoaching werk ik op basis van de positieve psychologie. Dat betekent dat we gaan kijken naar dat wat jou sterk maakt: wat zijn jouw kwaliteiten, wat maakt jou jou? Welk deel is buitenkant, imago, en wie ben je ècht? Ik houd je een spiegel voor zodat jij kunt reflecteren op jouw eigen situatie: welke patronen zie je, waarom doe je de dingen die je (misschien al jaren) doet? Ongeveer 95% van wat je doet, doe je onbewust. Door tijdens de coaching hiernaar te kijken, kun je gaan bijsturen. Met als doel dat je lekkerder in je vel komt te zitten.
Loop je vast in je werk of je privéleven? Heb je last van stress? Ben je veel aan het piekeren? Mijn coachgesprekken kunnen aan tafel plaatsvinden, maar we kunnen ook voor wandelcoaching kiezen. Dan kiezen we om lekker naar buiten te gaan, de natuur in. Door even echt weg te zijn uit je eigen omgeving en de rust van de natuur te ervaren, leer je om je je bewuster te zijn van wat er op dat moment om je heen gebeurt. Je maakt gebruik van al je zintuigen, wat je helpt om los te komen van je dagelijkse bezigheden.
Wat is wandelcoaching?
De natuur geeft rust en ruimte
Is wandelcoaching heel veel anders dan ‘gewone coaching’ aan tafel? Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. Ja, hier zit wel een verschil in.
Als ik mijn coachees waarmee ik wandel vraag wat zij hier prettig aan vinden, komt als eerste de opmerking dat je elkaar niet aan hoeft te kijken. Je loopt naast elkaar en zij ervaren ruimte om meer naar binnen te keren. Stille momenten worden niet ervaren als vervelend. Sterker nog, dit zijn juist de momenten waarop kwartjes vallen, waarop je ingevingen krijgt. De natuur nodigt uit tot stilte waardoor emoties anders ervaren worden.
Uit onderzoeken is gebleken dat reflectie in een natuurlijke omgeving gemakkelijker verloopt dan in een stadse omgeving. Een stadse omgeving zorgt ervoor dat je continu aan prikkels wordt blootgesteld, je meer last hebt van sociale druk en sneller last kunt krijgen van bijvoorbeeld een burnout. Vaker de natuur opzoeken heeft een positief effect op je gezondheid. Kort gezegd zijn er in de natuur veel minder prikkels die je aandacht opeisen en je overbelasten, waardoor meer ruimte is voor reflectie op jouw situatie. Het wordt gemakkelijker om te relativeren en om te gaan met stressfactoren.
Deze rust en je verhoogde bewustzijn zorgen ervoor dat het duidelijker wordt wat ècht belangrijk voor je is, waardoor je plezier en zelfvertrouwen groter worden.
Gezonde inspanning
Wandelcoaching helpt, fysieke beweging is goed voor iedereen
Door fysiek in beweging te zijn tijdens een wandelcoaching sessie worden endorfines aangemaakt. Dit betekent niet dat je snel moet wandelen, het liefst wandelen we langzaam. Door te vertragen maak je gebruik van al je zintuigen waardoor je alerter wordt, je hebt echt aandacht voor de wereld om je heen. Het resultaat is dat je beter kunt reflecteren. Dit reflectievermogen gebruik je tijdens ons gesprek en eventuele oefeningen in de natuur waarmee we dieper ingaan op jouw coachvraag.
Wandelen is voor iedereen gezond
Veel mensen hebben vooral een zittend beroep en zijn vrijwel elke dag alleen maar binnen. Wageningen University heeft in 2016 een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat twee derde van alle Nederlanders boven de 18 jaar méér naar buiten zou willen. De belangrijkste redenen om niet naar buiten te gaan zijn het weer en te weinig tijd. Ook bleek uit dit onderzoek dat de meeste mensen zelfs 90% van hun tijd binnen zijn in de winter.
Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van wandelen. Uit deze onderzoeken blijkt dat fysieke beweging en dan met name wandelen, je brein ook in beweging zet. Overigens gaat het hierbij niet eens over snel of inspannend wandelen, ook wandelen in een rustig tempo werkt. Tijdens het lopen maakt je lichaam namelijk endorfines aan. Deze bieden weerstand tegen negatieve gedachtes en maken je bewuster van de omgeving. Wanneer je wandelt ben je veel meer ‘aanwezig’ in het moment en daardoor scherper.
Het stelt je dan ook beter in staat tot reflectie en relativeren. Ook wel ‘mindwandering’ genoemd. Door te vertragen maak je gebruik van al je zintuigen waardoor je alerter wordt, je hebt echt aandacht voor de wereld om je heen. Je begrijpt de wereld om je heen beter.
Het stelt je dan ook beter in staat tot reflectie en relativeren. Ook wel ‘mindwandering’ genoemd. Door te vertragen maak je gebruik van al je zintuigen waardoor je alerter wordt, je hebt echt aandacht voor de wereld om je heen. Je begrijpt de wereld om je heen beter.
Een keer vrijblijvend kennis maken?
De meerwaarde van een wandelcoach
De juiste vragen leiden tot antwoorden waar je mee verder kunt.
Een wandeling maken is altijd goed voor je en zal je vaak kunnen helpen om rust te vinden en je gedachten wat te ordenen. Maar wanneer je last hebt van stress, loopt te piekeren of wanneer je vastloopt in je werk of privésituatie, dan is het juist fijn om met een wandelcoach te gaan wandelen. Nicole, jouw coach bij Rondoo, stelt je onderweg de vragen die gesteld moeten worden. Hiermee helpt de wandelcoach je meer in het moment te komen en maakt het gemakkelijker om het piekeren los te laten en tot een oplossing te komen.
Frisse start van de dag
Niet alleen tussen 09.00 en 17.00 uur kan je bij mij terecht voor wandelcoaching, ook op een vroeger tijdstip kunnen we de wandelschoenen aantrekken. Laatst postte ik via social media een aantal foto’s die ik maakte tijdens een wandeling op de Strabrechtse Heide. Het bijzondere daaraan was de rust die ze uitstraalden en het licht van de nog laagstaande zon. Ik maakt deze foto’s dan ook vroeg, rond 07.15 uur. Ik heb daar zóveel positieve reacties op gehad; van mensen die me vroegen waar ik dan ga wandelen tot mensen die me vroegen hoe laat ik dan ging. Wat veel mensen ook zeiden was, dat ze dat zelf ook wel wilden doen, maar het er niet van kwam. Om wat voor reden dan ook. En dat is natuurlijk heel jammer! Zeker op dat tijdstip van de dag is de natuur zó fantastisch en ervaar je de rust zó enorm goed.
Als je op dit moment veel aan je hoofd hebt, veel loopt te piekeren, de muren op je af komen of als je gewoon niet zo lekker in je vel zit, dan is zo’n wandeling heel waardevol. Een frisse start van de dag, zeg maar. En als je dan tijdens zo’n wandeling ook nog door mij geholpen wordt om te reflecteren op wat er door je hoofd spookt, dan is dat toch helemaal fijn? Zo ga je met een leger hoofd, maar wel met nieuwe inzichten beginnen aan de rest van je dag. Je hoeft er alleen maar vroeg voor op te staan.
Praktische informatie
Zo ziet een coachtraject bij Rondoo eruit.
Ik begin altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Enerzijds om jouw hulpvraag goed helder te krijgen en mijn werkwijze toe te lichten, anderzijds om te bepalen of er een klik is en je het vertrouwen hebt in mij als coach. Wat mij betreft is dat laatste een heel belangrijk aspect om te onderzoeken voordat je start met een coachtraject.
Dit kennismakingsgesprek duurt ongeveer 30 minuten en vindt, net als de coaching, buiten plaats. Zo kun je ook al een beetje het concept wandelcoaching leren kennen. Na dit eerste gesprek bepalen we of ik de juiste coach voor jou ben.
Voor een wandelcoachsessie bij Rondoo spreken we af in één van de mooie bossen en heides rondom Helmond. Locaties die we gebruiken zijn bijvoorbeeld de Strabrechtse Heide, Molenheide of Stiphoutse bossen. Deze natuurgebieden zijn groot genoeg en bieden dan ook ruimte en rust. Tijdens de coaching maken we een wandeling waarbij vaak coach-hond Tommy mee gaat. Onderweg praten we natuurlijk, maar is er ook ruimte voor stilte en we kunnen diverse oefeningen doen. Een wandelcoachsessie duurt ongeveer anderhalf uur.
Gemiddeld hebben we 6 sessies van 1,5 uur nodig, maar uiteindelijk bepalen we dit gedurende het kennismakingsgesprek.
Ervaringen van anderen met coaching door Rondoo
“Je luistert zonder oordeel en bent als persoon erg krachtig en verbonden met jezelf. Je hebt een prettige energie waardoor ik me veilig voel om mijn gedachten en gevoelens eerlijk te delen. De oefeningen waren zeer sterk en effectief. Met name opstellingen met de bomen hebben mij positief verrast.
Ik heb vaker te maken gehad met therapeuten en psychologen, maar geen van deze professionele hulpverleners werkten met deze methodieken. Het afspreken in het bos met natuurlijke werkvormen gaven mij een ontspannend gevoel waardoor ik beter verbonden bleef met mezelf. Ik zou ook niet meer anders willen.”
“Ik heb de wandelsessies met u als heel fijn ervaren. Doordat ik ADD heb kan ik soms niet helemaal goed uit mijn woorden komen, maar doordat u naar mij luisterde zonder te oordelen, voelde ik me al snel op mijn gemak.
Daarnaast heb ik tijdens de sessies veel geleerd over waar ik tegenaan loop en hoe ik hiermee om kan gaan, waardoor ik meer vertrouwen in mezelf heb gekregen en een beter beeld heb gekregen over welke richting ik op wil gaan op professioneel gebied. Ik gun het iedereen die zichzelf een beetje kwijt is (geraakt) om ook een traject bij u aan te gaan, omdat het mij ontzettend veel geholpen heeft in de zoektocht naar mezelf en in het krijgen van meer vertrouwen in mezelf.”
“Dankzij dit traject heb ik stappen durven zetten in mijn leven, wat ik in mijn eentje nooit had durven doen. Ik heb geleerd om verbinding met mezelf te maken, weer terug te komen bij mijn eigen kern. Ik vond het heel prettig dat ik dit traject samen met Nicole mocht doorlopen omdat ik iemand nodig had die mij begeleidde in langzame stapjes om dichter bij mezelf te komen. Hierdoor bleef ik vertrouwen houden in het proces wat ik aan het doorlopen was.”