De winter is het moment dat de natuur in ‘winterslaap’ gaat: dieren gaan letterlijk in winterslaap, sapstromen in bomen komen tot stilstand, bomen en struiken zijn hun blad kwijt om energie te besparen om straks in de lente weer uit te lopen. Zelf heb ik soms ook wel het gevoel dat ik in een winterslaap wil wegkruipen. Nou is het niet verkeerd om in deze tijd wat rustiger aan te doen en het jaar nog eens te overdenken, maar ik vind het ook wel fijn om met iets meer energie de dag door te komen. Hieronder heb ik een paar tips voor je die mij helpen aan meer energie:

Tips voor meer energie

  • Ga vaak naar buiten. Beweging en licht hebben beide een positieve invloed op je energieniveau. Probeer dagelijks een wandeling te maken, bij voorkeur in de natuur. Laat je telefoon thuis of, als je dat lastig vindt, in je broekzak en heb echt aandacht voor je omgeving. Zie je de eerste tekenen van de lente al?
  • Eet gezond. Probeer zoveel mogelijk (biologische) groente en fruit te eten. Vermijd geraffineerde suikers en dierlijke producten. Je bent wat je eet.
  • Slaap voldoende (gemiddeld 8 uur per dag). Teveel slapen kan tot nog meer vermoeidheid leiden.
  • Probeer vaker te lachen. Zet een serie of film op waar je om kan lachen of spreek af met een vriend(in) die je aan het lachen maakt. Ook vaker glimlachen zonder direct een aanleiding te hebben, leidt tot een positiever gevoel. Kijk maar eens de TED-talk waarvoor je hieronder de link vindt.
  • Duik in een nieuwe (of oude) hobby. Ga eindelijk eens schilderen, macrameeën, fotograferen, je lego weer van zolder halen….. Je bent bezig met dingen waar je eerder de tijd niet voor nam en verlegt je focus.

Het jaarwiel: de cyclus van de natuur

De cyclus van de natuur gaat door, ongeacht waar wij ons druk over maken. Van de winter komen we vanzelf weer in de lente. Kun jij ook de cyclus van het licht en donker zien? Niet alleen in de natuur, maar ook in je∙zelf? Accepteren dat het niet altijd licht en vrolijk is, maar dat het soms ook wat donkerder mag zijn? En erop vertrouwen dat het licht altijd weer terugkomt? Accepteer dat je je nu even wat minder energiek voelt en neem de tijd om naar binnen te keren. Om te onderzoeken waar je straks, als het lente wordt, je tijd en energie aan wil besteden. Het jaarwiel draait door, er komt altijd licht na donker.

Ron Gutman: The hidden power of smiling | TED Talk

Janneke van der Meulen: DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS

Je bent wat je eet – Rondoo – Coaching om in je kracht te komen

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!