De balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Je staat altijd klaar voor een ander; je zegt nooit ergens nee tegen. Je wil het graag goed doen, maar weet niet zo goed wat je zelf eigenlijk wil. Je energieniveau wordt steeds lager. Herken je dit? Dit kan gebeuren als je doorschiet in je vrouwelijke energie. Aan de andere kant kun je ook doorschieten in je mannelijke energie. 

Iedereen bezit mannelijke en vrouwelijke energie. Zowel mannen als vrouwen. Zijn deze energieën in balans dan uit dit zich bijvoorbeeld door middel van veerkracht: voel je wat nodig is in een situatie en hoe ga je om met tegenslagen? Je zit lekker in je vel. Mannelijke energie heb je nodig om jezelf zichtbaar te maken in de wereld, daadkrachtig te zijn, grenzen te stellen en nee te kunnen zeggen. Vrouwelijke energie is naar binnen gerichte energie. Hoe zit ik in mijn vel? Hoe voel ik me? Maar ook: hoe verhoud ik me tot anderen? Hoe is het met de ander?  

De balans kan verstoord raken. Bijvoorbeeld doordat je al jaren in een functie werkt waar een groot beroep wordt gedaan op je mannelijke energie en er weinig ruimte is voor zachtheid of sensitiviteit. Hierdoor voel je onrust of heb je het gevoel vast te lopen. 

De mannelijke energie domineert: 

Je legt veel nadruk op het behalen van doelen en op hoe je overkomt op anderen. Aanzien van anderen is belangrijk voor je. Door de focus op de buitenwereld wordt je vrouwelijke energie onderdrukt. Het doel wordt belangrijker dan de weg ernaartoe en het effect van jouw handelen op anderen. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat je je prikkels en houvast buiten jezelf gaat zoeken. Prestatie en succes leiden de boventoon, maar ook angst voor het niet behalen van de gestelde doelen. Om de angst niet te laten zien aan anderen, doe je je sterker voor dan je je voelt. Je zorgt ervoor dat je altijd ‘aan’ staat, dat je het druk hebt. Rusteloosheid en stress zijn het gevolg. 

De vrouwelijke energie domineert: 

Je hebt moeite met grenzen stellen en nee zeggen. Je staat graag klaar voor anderen en kan je gemakkelijk inleven. Je wil het graag goed doen. Maar ken je je eigen gevoelswereld wel goed? Je bent veel met de ander bezig, vindt het fijn als het voor de ander goed is. Maar wanneer is het goed voor jou? Je raakt het contact met jezelf steeds meer kwijt. Dit pleasende gedrag zorgt ervoor dat je jezelf wegcijfert en snel overprikkeld kan raken. Hierdoor keer je naar binnen en sluit je je steeds meer af voor de buitenwereld. Je onzekerheid wordt steeds groter. 

Balans 

Als zowel jouw mannelijke als jouw vrouwelijke energie er mag zijn, ontstaat er balans. Dan kun je enerzijds daadkrachtig zijn en je grenzen aangeven. Anderzijds kun je je inleven in de ander en ken je jezelf ook goed. Je mag vanuit zachtheid reageren zonder jezelf te verliezen. 

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!