“Een op de zeven werkende Nederlanders heeft last van burnout klachten als oververmoeidheid en emotionele uitputting. Grijp in voor het helemaal misgaat.

Hoe voel jij je? Antwoord met nooit, enkele keren per jaar, maandelijks, enkele keren per maand, elke week, enkele keren per week, elke dag:

  • Aan het einde van een werkdag voel ik me leeg.
  • Ik voel me moe als ik ’s morgens opsta en geconfronteerd word met mijn werk.
  • Het vergt heel veel van mij om de hele dag met mensen te werken.
  • Ik voel me compleet uitgeput door mijn werk.

Burnout is niet bijzonder

Volgens een interessant artikel over burnout in het NRC toonde een recente enquête (2015) aan, dat 1 op de 7 werkende Nederlanders (14%) last heeft van burn-out verschijnselen. Dit percentage steeg het afgelopen jaar met 3%!
Komt dit alleen door werkdruk? Nee, zeker niet! Er zijn, naast werkdruk, meerdere risicofactoren die hieraan bijdragen, zoals gebrek aan controle en autonomie, onzekerheid en gebrek aan sociale steun. De stress die ontstaat door deze factoren, kan leiden tot burn-out. Te lang hiermee doorlopen verhoogt de kans om volledig thuis te komen zitten. Belangrijk dus om op tijd in te grijpen! Graag help ik je om te reflecteren op je huidige situatie zodat je hierin meer inzicht krijgt.

Voor het volledige artikel kijk je op de website van NRC.  “Zo herken je een burn-out – en zo doe je er wat aan” – NRC, 3 februari 2016

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!