Het dertigersdilemma, de dolende dertiger, de quarterlife crisis: verschillende beschrijvingen voor een fase waar je als dertiger mee te maken kunt hebben. Na de zorgeloze jaren als twintiger beland je in een fase waarin allerlei vragen opkomen over je werk, je relatie, je manier van leven, je sociale contacten. Voor elke vraag die je jezelf stelt, bestaan er veel verschillende wegen die je kunt inslaan. Hierdoor kun je stress ervaren, keuzestress: wat moet je nu kiezen? Wanneer doe je het goed? En: Is dit alles?

Alles is mogelijk, toch?

De dertigers van nu zijn over het algemeen opgegroeid met het idee dat alles mogelijk is en dat het leven maakbaar is. Alles gaat ze tot nu toe voor de wind. Vervolgens komt een fase waarin grote vragen beantwoord moeten worden. Dat is lastig: door een keuze te maken, sluit je andere opties uit je wil niet de ‘verkeerde’ keuze maken. Je blijft wikken en wegen en probeert ondertussen alle ballen hoog te houden. Kortom, het keuzemoment wordt uitgesteld en het gevoel van stress blijft voortduren.

Dertigersdilemma

Hoe kun je omgaan met dit gevoel, dit dertigersdilemma? Het helpt allereerst om meer inzicht te krijgen in je drijfveren: waardoor wordt je gemotiveerd, waar gaan je ogen van stralen? Sommige keuzemogelijkheden vallen hierna misschien al af, omdat ze niet passen bij je drijfveren. Een andere stap is om zowel je hoofd als je hart te laten spreken. Zet rationeel de voor- en nadelen tegen elkaar af bij een keuzemoment, maar laat je gevoel ook een belangrijke rol spelen. Onderzoek wie je ècht bent en waar jij je goed bij voelt. Houd er mee op om jezelf en jouw situatie met anderen te vergelijken.

En natuurlijk: maak keuzes, stel ze niet uit. Verkeerde keuzes bestaan niet.

Ik help je graag bij je zoektocht, neem gerust contact met me op.

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!