Of de vraag achter de vraag bij loopbaancoaching

Sanne (niet haar echte naam) klopte bij  mij aan met een loopbaanvraag: “ik zit nu in een baan die ik inhoudelijk niet meer leuk vind. Het wordt saai en ik wil graag iets anders, maar ik heb geen idee wat. Ik wil met coaching onderzoeken wat ik leuk vind, wat bij mij past en waar ik dit ga vinden.” Ik ging met haar op zoek naar de vraag achter de vraag in de loopbaancoaching.

Herkenbaar

De vragen die Sanne stelt, zijn voor veel mensen herkenbaar. Onderwerpen die het goed doen op feestjes en partijen, iedereen kan er over meepraten. Daardoor zijn het ‘veilige’ topics: iedereen heeft er een mening over, zit op hetzelfde punt of heeft er mee te maken gehad. En je hoeft het niet ècht over jezelf te hebben, over wat je ten diepste raakt, waarom je vastloopt. Het blijft bij je carrière-issue. Met een beetje geluk kan het ook nog eens gaan over je (vervelende) baas, die ook iedereen wel eens heeft gehad.

De vraag achter de vraag

Voor een coachtraject een duidelijke vraag zou je zeggen. Dus, samen op zoek naar wat wel past! Toch ga ik over het algemeen iets verder dan dit. Ik blijf niet aan de oppervlakte, maar ga kijken naar de vraag achter de vraag: waarom loop je vast op dit vraagstuk? Hoe komt het dat je niet zelf je richting kan bepalen? Hoe is het gesteld met je zelfkennis? Samen het bos in (of aan tafel als je dat liever hebt, maar ik daag je graag uit om uit je comfortzone te komen!) en op onderzoek naar wie je nu echt bent.

Wat ze eigenlijk wilde, was niet alleen kiezen voor iets wat ze ècht leuk vindt maar ook kiezen voor zichzelf en zich niets aantrekken van de meningen van anderen. Ruimte innemen. Daarvoor is durf en zelfvertrouwen nodig: het vertrouwen dat je ertoe doet en dat je echt iets te brengen hebt in de wereld (of bij je werkgever). Maar ook: wat kom ik halen in een functie? Is dit alleen salaris, of mag ik er ook meer uithalen? En is het brengen en halen in balans?

Het verhaal van je leven

Met Sanne ben ik op zoek gegaan naar het verhaal van haar leven: hoe ben je op het punt gekomen waar je nu staat, welke hoofdstukken zijn er geweest en hoe hebben deze jou gevormd? Ik gebruik hierbij de methodiek van het narratief coachen van Mieke Bouma. Sanne ontdekte dat ze bepaalde gedrags- en gedachtenpatronen had die haar belemmerden in dit proces van haar loopbaanvraag: “ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben en dus zeg ik overal maar ja op zodat ik kan laten zien dat ik het wel kan.” Door dit patroon bleek dat ze veel taken oppakte die ze eigenlijk helemaal niet wilde oppakken omdat ze ze gewoon niet leuk vindt. Ze had een functie die ze zo invulde, dat ze er helemaal op leegliep en haar energie tot het nulpunt daalde.

Groei

Door deze onderwerpen te bespreken en te doorvoelen door middel van oefeningen kwamen we een laag dieper dan puur de loopbaanvraag. Haar zelfkennis groeide en daarmee haar zelfvertrouwen.  Het werd duidelijker voor Sanne wat ze eigenlijk wilde en zo kon (en durfde) ze stappen in haar loopbaan zetten die beter bij haar pasten. Ze kon weer de rol van held in haar verhaal oppakken.

#loopbaancoaching #patronendoorbreken #belemmerendepatronen #energie #stresscoach #zelfvertrouwen #zelfinzicht #keuzesmaken #narratiefcoachen #eindhoven #helmond #geldrop #mierlo

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!