Aan alle grote veranderingen gaat chaos vooraf… Wat een bizarre tijd is dit, met het Coronavirus, alle maatregelen daaromheen en veranderingen in korte tijd. Mensen die in quarantaine zitten, scholen en horeca die gesloten zijn. Zorgverleners die het heel zwaar hebben. Heel heftig allemaal. Hopelijk is deze periode snel voorbij. 

Net een slechte film

Door deze veranderingen worden we teruggeworpen op onze directe omgeving: even niet naar een feest, terras, congres, etc. En die verre vakantie zit er ook even niet meer in. Niet meer die continue ratrace. En hoezeer we dit allemaal niet willen, het ons onzeker maakt en het lijkt alsof we in een slechte film beland zijn, we moeten ermee dealen. En dat is natuurlijk wel even schakelen. 

Natuurlijk heeft dit vergaande negatieve consequenties voor alle ondernemers. Het zal vreselijk lastig zijn om je hoofd boven water te houden en je medewerkers aan het werk te houden. Dat wat je de afgelopen jaren hebt opgebouwd, staat ineens op drijfzand…  

Verbondenheid

Wat je aan de kant van het individu ziet gebeuren, is dat meer mensen een pas op de plaats maken, een andere werkdruk ervaren. Dat we bewuster gaan kijken naar hoe we onze agenda willen en kunnen vullen. Quality time met je gezin en vrienden moet je anders gaan invullen. Enerzijds breng je met je gezin nu heel veel tijd door. Hoe houd je dat gezellig? Anderzijds vragen we ons af of we nog wel kunnen afspreken met vrienden om te gaan borrelen. Het vraagt veel meer van onze flexibiliteit en creativiteit.  

We gaan daardoor anders met elkaar communiceren: zakelijk gebeurt meer online, maar de communicatie is ook meer gericht op oprechte aandacht voor de ander: hoe is het met je, kan ik iets voor je doen? Ik zie het om me heen gebeuren: boodschappen voor een ander meenemen, kinderen opvangen, honden uitlaten, vaker bellen in plaats van de snelle online contactmomenten. Hoe waardevol zijn buren en anderen in je directe omgeving als je hulp nodig hebt. Kortom, er ontstaat meer verbondenheid in je directe omgeving. 

Grote veranderingen?

En om dan terug te komen op de titel van dit artikel: ‘All Great Changes are preceded bij Chaos’ (een quote van Deepak Chopra), het zou toch prettig zijn als we dat positieve stukje kunnen overhouden aan deze ellendige tijd. Oog voor elkaar. 

Rondoo inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Rondoo?
Meld je aan voor de mailinglijst. Geen spam, maar wel inspiratie!


 


Nee, bedankt!